maandag 5 december 2011

Nelle, de heks van Cruysem (Marc de Bel)



Nelle, de heks van Cruysem, Marc de Bel, Manteau, Antwerpen, 2011

Cruysem 1634

Nelle woont sinds haar geboorte bij haar tante Clara in een lemen huisje aan de rand van het Hollebeekbos. Het lukt hen net om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook al ligt het land er verdord bij, duiken er om de haverklap rondzwervende roversbendes op en maakt de pest, die als een hete, moordende wind over Vlaanderen waait, almaar meer slachtoffers. Het lijkt wel of de duivel ermee gemoeid is.
In het dorp nemen de roddels toe en wordt tante Clara, wier vader ook al de naam had een tovenaar te zijn, steeds meer met de vinger gewezen...


Ervaringsverslag

Ik las dit boek met de verwachting dat dit over echte heksen zou gaan.  Ik kwam erachter dat dit niet het geval was, maar toch was het een spannend en interessant boek.  Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de tijd van de heksenverbrandingen.  Je leest over het leven van Nelle, eigenlijk een gewoon normaal meisje, die beschuldigd wordt van hekserij.  Het is soms moeilijk te begrijpen hoe blind, bijgelovig en haatdragend de mensen kunnen zijn.

 Marc de Bel over 'Nelle'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten