zondag 18 september 2011

Fantasy voor meisjes: De ijsprinses (Thea Stilton)


De ijsprinses, Thea Stilton, Baeckens Books nv, Uitgeverij Bakermat, Mechelen, 2010


Genre: Fantasieverhaal (fantasy)

Samenvatting


Prinses Nives is een van de vijf prinsessen van het Grote Rijk.  Zij heerst over het Rijk van het Eeuwige IJs.  Voor een prinses is ze nogal een wildebras en het liefst wil ze dat alles blijft zoals het is.  Haar voogd, de gravin Berglind, vindt dat het tijd is om te trouwen.  De uitnodigingen naar de prinsen kunnen door omstandigheden niet verstuurd worden, maar toch staat er een prins aan de deur.  Er ontbreekt ook een uitnodiging uit de rode kist.  Prins Herbert van Lom probeert het hart van prinses Nives te winnen, maar ze vertrouwt hem niet.  De prinses stelt al haar vertrouwen in de witte wolf Gunnar, hoofd van de beveiliging.  Haar nichtjes Thina en Tallia merken iets vreemds op aan prins Herbert, maar ze komen er niet achter wat hij verbergt.

Thema: liefde en bedrog

Ervaringsverslag


Ik koos dit boek omdat Stilton heel bekend en populair is bij de kinderen.  Ik koos geen boek over Geronimo of Thea Stilton, maar een van de boeken geschreven door Thea Stilton.  Het fantasy-genre spreekt me best wel aan en ik hou ook van prinsessensprookjes.  Het was de eerste keer dat ik een fantasyboek las op niveau van de kinderen.  Het was best interessant en ik wilde ook bij iedere eind van het hoofdstuk het volgende lezen.  Het las ook best vlot.  Er komen mooie omschrijvingen in voor en het lijkt echt een boek voor meisjes.  Het leek me wel een voorspelbaar boek.  Als je goed oplette, merkte je dingen op waardoor je sommige gebeurtenissen en prins Herbert ging wantrouwen.  Je wist niet direct zijn bedoeling, maar je wist heel zeker dat het niet klopte.  Hierdoor vond ik het eigenlijk een van de mindere boeken die ik gelezen heb, ondanks dat ik best hoge verwachtingen had. 
In vergelijking vond ik het eerste boek geschreven door Geronimo Stilton (Het Verloren Rijk) veel spannender en beter.

Selectieve functieanalyse


De ontspannende functie komt heel goed aan bod.  De verhalen van Stilton zijn zeer populair en de boeken die door hun geschreven worden, zullen dan ook zeker aanspreken.  Het verhaal is spannend en mysterieus.  Je gaat met Nives mee op onderzoek naar de ’s nachts ronddwalende prins Herbert.  Af en toe krijg je een glimp van zijn gedachten.  Ook zit er humor in het boek.  De twee kokkinnen Erla en Arla zijn altijd aan het kibbelen, wat leidt tot grappige momenten.  De wereld van Fantasia is een hele leuke fantasiewereld waar je in weg kan dromen.

Selectieve verhaalanalyse


Het opvallendste structuurelement is de ruimte.  Het verhaal speelt zich af in een gefantaseerde wereld, nl. Fantasia.  Dit boek verhaalt over gebeurtenissen uit een specifiek deel van het Grote Rijk: het Rijk van het Eeuwige IJs.  Meestal bevindt prinses Nives zich in het kasteel Arcadia.  Er zijn een paar momenten waarop ze naar de Grote Boom of naar het dorp gaat.
Het Rijk van het Eeuwige IJs is een van de rijken die verdeeld is over de vijf prinsessen van de Wijze Koning.  De naam van de plaats zegt het zelf.  Het is een koud en ijzig klimaat.  Het enige bos wat er was, is tijdens de oorlog om het Rijk afgebrand.  Nu is er nog één speciale plek en dat is de ijsgrot waar de Grote Boom groeit.  Dit is een boom waar alle fruitsoorten aan groeien.
Het kasteel Arcadia bestaat ook volledig in ijs en het is opmerkzaam hoe het er binnen toch warm kan zijn.  Dit wordt verklaard door de plaats.  Als het ijs uit het Rijk zou genomen worden, zou het smelten als eender welk ijs.
De ruimte lijkt meer een decor van omstandigheden en wordt vooral mooi beschreven.  In principe had het zich ook wel op een andere plaats kunnen afspelen.

Conclusie


Ik vond het interessant om een fantasyboek te lezen op niveau van de kinderen.  Het was leuk hoe ieder hoofdstuk was ingekleed met een hoofding en een tekening.  De verschillende personages komen allemaal aan bod, al is het maar in kleine onderdelen.  Hierdoor krijg je als lezer een heel goed beeld op alle gebeurtenissen in het verhaal en niet alleen die van prinses Nives.
Ondanks dat het boek niet slecht was, vind ik het ook niet echt een ‘must’ om te lezen.  Het is vooral ontspannend en mooi om te lezen, maar draagt verder niet echt iets bij aan de kinderliteratuur.

Een link naar de kinderen


Omdat het een echt meisjesboek is, lijkt het me niet echt een goed idee om het voor te stellen in een klas.  De jongens zullen hun interesse verliezen.  Voor hun kan je wel het boek geschreven door Geronimo Stilton aanhalen: ‘Het Verloren Rijk’.
Door de populariteit van Stilton zullen de kinderen het boek misschien zo wel al gelezen hebben en is het meer een vrijetijdsboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten